- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
-
Set1.712
Jeg har gennem tiden arbejdet meget med leg og læring i min undervisning. Specielt i de boglige fag. I mit tilfælde dansk og geografi. Et års tid inden skolereformen i 2013-2014 satte jeg et projekt i søen, som hed “Alternativ Læring”. Det blev til to bøger med spil og lege til henholdsvis Indskolingen, Mellemtrinnet og Udskolingen. Hertil har jeg lavet en hulens masse fysiske spil, som har været en del af min undervisning, når jeg har villet skabe det jeg kalder for et “fagligt-break-med-faglig-leg-og-læring”. Vi pakkede med andre ord bøgerne væk og legede med begreberne og videnskaben fra bøgerne.
Fra disse bøger har jeg taget nogle af mine spil og lege og tilpassede dem til tankegang omkring motion og bevægelse, som fyldte en del i skolereformen. Her kan hele klassen være i gang med den samme aktivitet/leg. Min holdning var bare at der skulle være en my af læringsværdi – ellers giver det simpelthen ikke mening at anvende i skolesammenhænge med en længere skoledag. Hvis eleverne skal gå ekstra tid i skole for at lege katten-efter-musen, spille fodbold, rundbold eller lege fangeleg, kunne vi lige så godt give dem fri tidligere, således de kunne gøre det i deres fritid. Vi går i skole for at lære – men vi kan lære meget gennem leg!
Disse aktiviter og lege vil jeg nu konvertere til madkundskabens teori, som du kan “lege ind” med dine elever.
Nu tænker den garvede madkundskabslærer måske: “Hvorfor fanden skal jeg bruge tid på dette fis i madkundskab???” . Faget er jo mega praktisk i forvejen og der er reelt set ikke brug for at komme væk fra bøger, og der er jo masser af bevægelse i et køkken. Dernæst har eleverne en forventning om at skulle arbejde med mad i madkundskab – men det kan bare ikke altid lade sig gøre. Sygdom, økonomi eller pludselige hændelser, kan gøre alverdens ting og sager ved din undervisning.
Opsamling eller evaluering på forløb
Mulige aktiviteter til dig, som overvejer at have hele teorigange i madkundskab. 1-3 timers teori er lang tid. Måske motion og bevægelse kan blive et didaktisk redskab til at ”bløde” teoriundervisningen op.
Spare på økonomien
En god vikaraktivitet
I sådanne tilfælde, kan du måske arbejde med motion og bevægelse i madkundskab. Det kræver lidt forberedelse. Men det er en god back-up-plan at have liggende på dit kontor. Jeg håber, at du med mine ideer kan spare tid på forberedelsen og bare kan nøjes med at klippe-klistre en smule ud fra mine skabeloner. Alternativt kan du tilpasse teorien, begrebskort etc. til dine behov og krav – måske jeg kunne tænde en lille gnist i dit indre legebarn?
Jeg fandt for en rum tid tilbage nogle gratis metodikkort fra https://www.smagforlivet.dk. Jeg har fået lov til at anvende netop disse fantastiske kort til spilbrikker til nogle af legene og aktiviteterne: Metodekort madlavning. Giv https://www.smagforlivet.dk et kig, hvis du søger mere inspiration til madkundskabsfaget.
Her følger links til diverse spil, lege og aktiviteter i madkundskab: